Borgerkrigen - trin 3 og 4

I 1989 udbrød der borgerkrig i Liberia, og først 14 år senere i 2003 blev der erklæret fred. Krigen var meget hård ved landet og de mennesker, der bor der. Mange har mistet familie og været udsat for voldsomme oplevelser.

Hvad er en borgerkrig?

En borgerkrig er en krig mellem forskellige grupper af mennesker, der bor i det samme land. De forskellige grupper er uenige om noget, og derfor forsøger de at bekæmpe hinanden. En gruppe af mennesker kan fx gøre oprør mod landets regering, eller forskellige etniske grupper eller klasser i samfundet kan forsøge at bekæmpe hinanden. Fælles for dem alle er, at de forsøger at løse deres konflikter med vold.

Hvorfor udbrød der borgerkrig i Liberia?

Der kan være mange grunde til, at en borgerkrig opstår, og der er ofte mange forskellige faktorer der spiller ind. Det kan derfor være svært at give én klar grund til, hvorfor der opstår krig. Men hvis man kigger lidt tilbage i historien kan man få en bedre forståelse for, hvorfor der blev krig i Liberia i 1989.  

Det oprindelige folk invaderes

Liberia har en meget speciel historie, der ikke minder om de øvrige afrikanske landes. Liberia er nemlig det eneste land i Afrika, der aldrig er blevet koloniseret af europæiske lande. Men i 1822 kom frigivne slaver fra USA sejlende til det vestafrikanske land, som de af USA var blevet gjort til ejere af. Amerikanerne mente, at slaverne, som oprindeligt stammende fra Afrika, ville få det bedre der end i USA. Men man havde ikke tænkt på, at der i forvejen boede mennesker i det land, der senere skulle få navnet Liberia.
De mennesker, der boende i Liberia før slaverne kom, kaldes den oprindelige befolkning. Den oprindelige befolkning var og er stadig delt op i flere forskellige etniske grupper alt efter tro, kultur og oprindelse. Til trods for deres forskelligheder levede de dog forholdsvis fredeligt sammen inden borgerkrigen.

Republikken Liberia oprettes

De frigivne slaver slog sig ned i landet, og d. 26. juli 1847 blev landet navngivet Liberia og fik en grundlov. Navnet Liberia kom af det latinske ord liber, som betyder ”den frie”, og det skulle være et symbol på slavernes genvundne frihed. Frihed var det dog ikke det, der kom til at præge livet for den oprindelige befolkning, som blev undertrykt af de tidligere slaver. De havde ikke de samme rettigheder og måtte ikke stemme til valg.

Samuel Doe overtager magten

Frem til 1980 var det de tidligere slaver, der sad på magten i landet. Men op gennem 1970’erne led landet af økonomisk krise, og der var større og større utilfredshed med regeringen. I 1980 overtog Samuel Doe, som var fra en af de oprindelige etniske grupper, magten ved et så kaldt militær kup. Når militæret anvender magt for at afsætte en regering kaldes det et militærkup. Samuel Doe gjorde dog ikke livet bedre i Liberia. Igen blev visse grupper af samfundet favoriseret, mens andre blev undertrykt. Langsomt opstod der flere og flere konflikter i landet, og stridighederne mellem de etniske grupper udviklede sig. Til sidst udbrød der i 1989 krig anført af et tidligere medlem af Samuel Does regering, nemlig Charles Taylor.

Charles Taylor bliver præsident

Taylor var præsident i Liberia fra 1989 til 2003, hvor krigen officielt sluttede. I 14 år sad han på magten og afholdte efter sigende demokratiske valg. Men mange liberianere stemte på Taylor fordi de frygtede, at han ville fortsætte krigen, hvis han tabte. Først i 2003 lykkedes det en oprørsbevægelse at presse Taylor af magten, og der har siden hans afgang været fred i Liberia. I dag er den tidligere præsident tiltalt for krigsforbrydelser mod menneskeheden.

Borgerkrigen var hård mod befolkningen

Under borgerkrigen mistede ca. 250.000 mennesker livet, omkring en tredjedel af landets befolkning måtte flygte og ca. 75% af den kvindelige befolkningen blev udsat for seksuelle overgreb. Den civile befolkning (den almindelige befolkning) var særligt udsat, fordi det ikke var regulære tropper, men oprørsgrupper der kæmpede. Der var derfor ikke nogen regeringshær til at beskytte dem. Kamphandlingerne blev derimod udført af militsgrupper fra forskellige etniske grupperinger, og dette medførte omfattende etnisk udrensning.