Diamanter - trin 3 og 4

Sidst ændret
24.04.2018

En diamant er en af verdens mest populære smykkesten. Den glimtende ædelsten er meget værdifuld og efterspurgt. Lige netop derfor kan det måske undre, hvorfor det i nogle lande er en forbandelse mere end berigelse at have mange diamanter. Diamanter kan nemlig komme til at spille en stor rolle i borgerkrige. Det gjorde de også i Liberias borgerkrig.


På udkig efter diamanter - foto: Lotte Ærsøe

Bloddiamanter finansierer krig

I Liberias undergrund findes der værdifulde mineraler og naturressourcer, heriblandt diamanter. Da borgerkrigen brød ud i Liberia, handlede det i høj grad om for de væbnede grupper at få kontrol over Liberias diamantminer. Det koster nemlig mange penge at være i krig. Der skal trænes soldater og der skal købes våben og ammunition. Ved at sikre sig kontrollen over diamantminerne, kunne man bruge de penge man tjente på at sælge diamanterne til udlandet på krig. På den måde kunne man sikre, at man mest mulig indflydelse i krigen. De diamanter, der er med til at skaffe penge til enhver form for væbnet konflikt (se faktaboks) kaldes for bloddiamanter.
Charles Taylor, der var præsident i Liberia fra 1997 til 2003, var særligt kendt for at sælge diamanter til udlandet. Ikke kun fra Liberia, men også fra nabolandet Sierra Leone.
Pengene fra diamanteksporten kom under krigene ikke befolkningen til gode i hverken Liberia eller Sierra Leone, og i 2000 vedtog FN (se faktaboks) at indføre et lovforbud mod salg af bloddiamanter.


FN vedtog i 2000 i lovforbud mod salg af bloddiamanter - foto: UN

FN skrider ind

I år 2000 besluttede FN, at der måtte gøres noget ved bloddiamanthandlen. Til en start blev det dog kun i Sierra Leone. FN indførte sanktioner mod Sierra Leones diamanteksport. En sanktion er en straf, man giver et land for at presse eller tvinge det til at ændre adfærd. Sanktionen betød derfor, at FN forbød Sierra Leone at eksportere diamanter. Det stoppede dog desværre ikke landet i at sælge diamanter. For i Liberia var det stadig tilladt at eksportere diamanter, så derfor smuglede man diamanter til Liberia, hvor man herfra solgte dem videre helt lovligt. Der gik næsten et helt år før FN også indførte sanktioner mod Liberias eksport af diamanter. Og i den tid var der smuglet rigtig mange diamanter ud fra Sierra Leone og ind i Liberia.

FN

FN står for ’Forenede Nationer’. FN blev dannet efter 2. verdenskrig. Organisationen består af stater, der af egen fri vilje har besluttet at samarbejde for verdensfred. Organisationens vigtigste opgaver er:

  • At bevare fred verden over
  • At skabe fredelige relationer mellem landene
  • At samarbejde om at forbedre levevilkårene for fattige mennesker, bekæmpe sult og sygdomme og afskaffe analfabetisme.
  • At fremme respekten for den enkeltes grundlæggende rettigheder og friheder
  • At være et forum for alle nationer, hvor de kan prøve at nå deres mål. Kilde: UNRIC

 

Fred, men stadigvæk sanktioner

Selvom krigen i Liberia sluttede i 2003, ophævede FN først sanktionen i 2007. Først her fik Liberia igen lov til at eksportere diamanter, mens Sierra Leone måtte vente indtil 2010. FN mente ikke, at de to lande var klar til selv at kontrollere handlen med diamanter efter så mange års krig og ødelæggelse. Man var bange for, at hvis man hævede sanktionerne for tidligt ville pengene fra diamant eksporten falde i hænderne på korrupte politikere, og dermed ikke komme befolkningen til gode. Samtidig kunne en for tidlig ophævelse af sanktionerne også betyde risiko for en ny konflikt.
Men det har været vigtigt for både Sierra Leone og Liberia, at sanktionerne blev hævet. Diamanter spiller nemlig en vigtig rolle i landenes økonomi, og Liberia præsident, Ellen Johnson Sirleaf, har kæmpet for at få sanktionerne mod Liberia hævet.

Kimberley-processen

I maj 2000 lavede en række lande, der sælger diamanter, en aftale med menneskerettighedsorganisationer og den internationale diamantindustri i Kimberley i Sydafrika om at stoppe den ulovlige handel med diamanter. Aftalen kaldte man Kimberley processen. Desværre er det svært at få endeligt kontrol over diamanthandlen og overholde aftalen. Der handles derfor stadig flere steder med de såkaldte bloddiamanter.

Væbnet konflikt

En væbnet konflikt er en uoverensstemmelse mellem mindst to parter, som er karakteriseret ved brug af intens vold. Ofte er parterne uenige om noget politisk, eller om kontrol over et bestemt territorium.
Er der mere end 25 dræbte, er der tale om en væbnet konflikt, mens der bliver tale om en regulær krig, hvis der er over 1.000 dødsofre om året. Sådanne grænser sættes imidlertid temmelig tilfældigt og forskelligt fra sted til sted.

Kilde: væbnede konflikter og deres årsager af Steen Nordstrøm, jp.dk