Fredsbevarende styrker - trin 4

Umiddelbart efter borgerkrigens afslutning sendte det internationale samfund, med FN i spidsen, fredsbevarende styrker til Liberia. Ideen med fredsbevarende styrker i et land der, som Liberia, har været ramt af borgerkrig, er at sørge for, at konflikten ikke blusser op igen, og at en række basale ting fungerer, så landet gradvist selv kan tage over i arbejdet med at stabilisere og opbygge landet på ny. Blandt andet blev der, med FN’s fredsbevarende tropper til et vogte over freden, med succes afholdt det første valg efter krigen i efteråret 2005. En begivenhed, som nemt kunne have resulteret i nye spændinger. Derudover er fredsbevarende styrker, via deres blotte tilstedeværelse, med til at gøre dagligdagen tryg i et land, der, som Liberia, har været hårdt ramt af interne konflikter. De grupper af mennesker, som kæmpede mod hinanden og slog hinanden ihjel under krigen, skal efter krigens afslutning leve fredeligt side om side, og i den proces kan fredsbevarende og neutrale styrker have stor betydning.


FN-base i Zwedru, Liberia - foto: Kasper Gabs

Problematikker

Fredsbevarende styrker kan være en altafgørende hjælp for landet i dets proces fra krig til fred, men fredsbevarende tropper medfører ikke nødvendigvis kun gode ting. 

Et af de store problemer med fredsbevarende tropper har været deres omgang med de lokale kvinder og børn. Kun ca. to procent af de fredsbevarende soldater er kvinder, og det har mange steder medført seksuelle overgreb samt registreringer af et øget antal af børneprostituerede i forbindelse med indsætning af fredsbevarende tropper.

Fra FN-ledelsens side har det medført en ’nul-tolerance politik’, hvor det, med undtagelse af professionelle anliggender, ikke er tilladt for FN soldaterne at have nogen som helst form for omgang med de lokale kvinder i det pågældende land.

Denne politik har medført en anden slags undertrykkelse af kvinderne, da den mange steder betyder, at mændene ikke stopper op for at hjælpe, når de eksempelvis ser en kvinde i nød. De er bange for at blive lokket i en fælde, hvor en kvinde indgiver falsk anklage om seksuelt overgreb for at få kompensation.

Ødelagt infrastruktur forhindrer arbejdet

Udover problematikkerne med internationale styrkers forhold til de lokale kvinder og børn, kan der forbundet med styrkernes arbejdsopgaver være nogle mere krigsrelaterede problematikker. Blandt andet kan ødelagt infrastruktur betyde, at det er svært for FN-styrkerne at gøre sit arbejde udenfor de store byer. I Liberia er det kun vejene i de større byer, der er asfalterede, og det skaber store problemer med at komme rundt i landet. I værst tænkelige tilfælde kan problematikker som dette betyde, at konflikter ude i de mindre landsbyer opstår, og der derved starter en ny borgerkrig.

Læs mere om problematikkerne om FN’s fredsbevarende styrker på  jp.videnom.dk