Hiv/aids som våben - trin 4

Kvinder og børn er særligt sårbare under krig, og den lovløshed, der hersker i et land, der er i krig, fører ofte til hobetal af seksuelle overgreb. Også under borgerkrigen i Liberia blev mange kvinder og børn seksuelt misbrugt. Ifølge WHO blev 75 procent af Liberias kvinder misbrugt under borgerkrigen - og størstedelen af mere end en mand. Langt de fleste af de børnesoldater, som kæmpede under krigen, var ligeledes ofre for voldtægter og andre seksuelle krænkelser.

Udover de psykiske og fysiske mén sådanne overgreb kan forårsage, medfører de også ofte uønskede graviditeter og seksuelt overførte sygdomme.

HIV/AIDS, der i forvejen er et kæmpe problem i visse områder af verden, bliver et større problem under krig, fordi de mange seksuelle overgreb fører infektionen videre. Nogle steder bruges HIV/AIDS som et våben i sig selv, og infektionen er en langt hyppigere dødsårsag end krig.

I Afrika syd for Sahara, som er det område i verden, hvor der findes flest Hiv-smittede, dør ti gange så mange mennesker af AIDS, som det antal, der dør af krig som direkte årsag. 

AIDS kan bruges som våben, fordi det er en stor trussel mod skrøbelige samfund som for eksempel Liberia. AIDS kan være ødelæggende for uddannelsessystemet og andre faktorer, som ellers kunne være med til at give et krigshærget land fodfæste igen. Mange børn i udsatte områder mister deres lærere til AIDS, og de unge, som er fremtiden for et samfund, bliver i stadigt stigende grad ramt af HIV/AIDS. 50 procent af de nye tilfælde af AIDS i dag finder man blandt unge mennesker.

Information om 2015-målene findes på hjemmesiden www.2015.dk