Hvad spiser man i Liberia? trin 1

I Liberia spiser man rigtig meget ris. For det meste mindst to gange om dagen. Nogle gange endda både til morgenmad, frokost og aftensmad. Liberianerne kan godt lide stærk mad. Derfor putter de forskellige chilier og peberfrugter i maden, især når de laver sovs til ris eller suppe. Man spiser også forskellige slags kød, for eksempel gedekød, oksekød eller kylling. Nogle steder i Liberia spiser man også abekød, myresluger og pungrotte, fordi det både kan være dyrt og svært at skaffe andet kød. Liberianerne kan også godt lide at spise fisk og fanger dem selv, hvis de bor tæt ved en flod eller tæt ved kysten. I Liberia må man gerne spise med fingrene.


Der indgår ris i de fleste liberianske måltider - foto: Helle Martens

Rød palmeolie

Ligesom liberianerne spiser ris til de fleste måltider, er rød palmeolie også en ingrediens, som bruges i næsten alle retter. Olien kommer fra en oliepalme, som der er rigtig mange af i Vestafrika. Det er en anden slags palme end dem, der vokser kokosnødder på. På palmen er der små røde frugter på 3-4 cm. De består af orangefarvet frugtkød og har en kerne i midten. Der er både olie i frugtkødet og i kernen, som man kan få fat i ved at presse frugterne. I Liberia bruger man store mængder af denne olie til supper, sovs og til at stege med. Man kan også bruge olien til at lave margarine, og faktisk kan det også være en ingrediens i chokolade.


Røde palmenødder - foto: Anne Dixen

Cassava og fufu

I Liberia spiser man også noget mad, som vi ikke spiser i Danmark nemlig noget, der hedder cassava og fufu. Cassava er en form for rod. Den ligner faktisk lidt en gulerod, men den er tykkere, og så er den brun. Cassava kan bruges til rigtig mange ting. Man kan for eksempel koge cassavaen og dyppe den i forskellige slags sovs. Man kan også bruge dens blade i supper og sammenkogte retter. For det meste bruges cassavaen til at lave fufu. Fufu minder nok mest om en form for dej eller mos. Den bliver lavet af tørret cassava, som males til fint mel. Bagefter koges melet, og så bliver det til fufu. Fufuen putter man i suppe, lidt ligesom melboller, men ofte sluger man fufuen, i stedet for at tygge på den. Kan du forestille dig det?


Fufu fra Grand Cess, Liberia - foto: Anne Leavy

Til den søde tand

Hvis liberianerne skal lave dessert, bruger de som regel frugter og grønsager, som de selv kan dyrke. Det kan eksempelvis være kokosnødder, mangoer, sukkerrør, bananer, ris, græskar eller kartofler. De bruger ingredienserne til at lave kage, tærter eller brød. Her på hjemmesiden kan du finde sjove opskrifter, så du kan lære at lave mad som en liberianer.

Store og stærke børn?

Liberia er et meget fattigt land, og det betyder, at der er mange børn, som hver dag må gå sultne i seng. Der er heller ikke nok næring i maden. Det vil sige, at der ikke er nok af de ting i maden, som gør dig stor og stærk. Når din mor siger, at du skal spise grønsager, kød og rugbrød, er det nemlig fordi, du skal vokse dig stor og stærk. Hvis man kun spiser ris, kan man ikke blive særlig stor. Det betyder, at mange af børnene i Liberia bliver mindre end børnene i Danmark.