Hvad spiser man i Liberia? trin 2

I Liberia spiser man rigtig meget ris for det meste mindst to gange om dagen. Nogle gange endda både til morgenmad, frokost og aftensmad. Liberianerne kan godt lide stærk mad, derfor putter de forskellige chilier og peberfrugter i maden, især når de laver sovs til deres ris eller suppe. Man spiser også forskellige slags kød, for eksempel gedekød, oksekød eller kylling. Liberianerne kan også godt lide fisk og fanger dem selv, hvis de bor tæt ved en flod eller tæt ved kysten.


Fiskene bliver røget på en lerovn - foto: Anne Leavy

Cassava og fufu

I Liberia spiser de også noget mad, som vi ikke spiser i Danmark nemlig noget, der hedder cassava og fufu. Cassava er en form for rod. Den ligner faktisk lidt en gulerod, men den er tykkere, og så er den brun. Cassava kan bruges til rigtig mange ting. Man kan for eksempel koge cassavaen og dyppe den i forskellige slags sovs. Man kan også bruge dens blade i supper og sammenkogte retter. For det meste bruges cassavaen til at lave fufu. Fufu minder nok mest om en form for dej eller mos. Den bliver lavet af tørret cassava, som males til fint mel. Bagefter koges melet, og så bliver det til fufu. Fufuen putter man i suppe ligesom melboller, men ofte sluger man fufuen, i stedet for at tygge på den. Kan du forestille dig det?


Fufu laves af kassavarødder - foto: Anne Leavy

Bush Meat

Liberia er et meget fattigt land, og det kan være svært at få råd til god og nærende mad. I kød er der mange proteiner, hvilket er vigtigt, hvis man skal have energi til at arbejde og gå i skole, og det er også vigtigt med god næring, hvis børnene skal vokse sig store og stærke. I Liberia er der ikke en stor landbrugssektor, som avler køer og grise, som i Danmark. Der er heller ikke mange familier, der har råd til at have deres eget kvæg. Derfor er mange liberianere nødt til at spise "bush meat". Det er kød, som kommer fra dyr, der lever i bushen langt inde i skoven for eksempel aber, pungrotter og myreslugere. Du kan nok forestille dig, at det ikke er det bedste kød at spise. Det er meget sejt og fyldt med sener, men for mange er det den eneste måde at få kød ind i kosten på. Nogle af dyrene er det forbudt at dræbe, fordi de er truede, men det sker alligevel. Du kan læse mere om Liberias dyreliv under Natur og klima.


Bushmeat fra Harper, Liberia -foto: Anne Marie Hove

Til den søde tand

Hvis liberianerne skal lave dessert, bruger de som regel frugter og grønsager, som de selv dyrker. Det kan eksempelvis være kokosnødder, mangoer, sukkerrør, bananer, ris, græskar eller kartofler. De bruger ingredienserne til at lave kage, tærter eller brød.

Skikke

I Danmark er der særlige skikke, vi følger, når vi spiser. Eksempelvis spiser vi som regel ved et bord med kniv og gaffel. Det er også meget udbredt, at vi ikke går i gang med at spise, før alle har fået mad på tallerkenerne. Som regel siger man ”værsgo” eller ”velbekomme”, inden man går i gang med at spise og ”tak for mad”, når man er færdig. I Liberia har man andre skikke, når det kommer til mad. Nogle steder i Liberia, mest i de større byer, sidder man ved et bord og spiser, men andre steder sidder man på gulvet eller udenfor, hvor maden som regel også tilberedes.  Det er meget udbredt, at man spiser maden med fingrene. Man former fufuen en smule og bruger den som ske.