Hvordan går man klædt i Liberia? - trin 2

Som du kunne læse under Liberia historie, bosatte de frigivne slaver fra Amerika sig i Liberia. Det betyder, at Liberias kultur er meget påvirket af amerikansk kultur for eksempel maden, musikken, religionen og tøjstilen. Samtidig er Liberia og de forskellige etniske grupper også påvirket af traditionel vestafrikansk kultur.

Liberianernes tøj er netop et eksempel på en blanding af forskellige kulturer og traditioner. Engang var det sådan, at efterkommerne af slaverne, som boede i Liberias hovedstad Monrovia, altid gik klædt i jakkesæt, som man også gjorde i gamle dage i USA. Det gjorde de, selvom det var meget varmt i Liberia. Jakkesættet var tegn på, at man var rig. Hvis man derimod gik klædt som de oprindelig folk, var det tegn på, at man havde en lav status. I dag er det anderledes.


Kvinde i traditionelt liberiansk tøj - foto: Helle Martens

Præsidentens påvirkning

Liberias præsident Ellen Johnson-Sirleaf er Afrikas første kvindelige præsident. Hun er netop blevet valgt som præsident igen. Hun gør meget ud af altid at gå klædt i traditionelt liberiansk tøj, når hun er til officielle arrangementer, for eksempel når hun skal til møde eller holde tale for befolkningen. Det betyder, at det ikke længere er et tabu at klæde sig i traditionelt tøj, fordi det ikke længere forbindes med lav status.

Lappa og boubou

En lappa er en traditionel kjole, som de liberianske kvinder går klædt i til festlige lejligheder. Den laves i stof, som ofte er meget farvestrålende. Stoffet er nogle gange pyntet med broderi. Det kan også være ensfarvet stof, som er dekoreret med batik, hvilket er en metode til at farve stof, hvor dele af stoffet ikke farves. Batik fungerer på den måde, at man enten binder knuder eller vikler elastikker rundt om stoffet de steder, hvor det ikke skal farves. Derefter farver man stoffet og binder knuderne eller elastikkerne op. Det efterlader et flot mønster.

Når kvinder bærer en lappa, er det også meget normalt at have et tørklæde bundet om hovedet, lidt ligesom en turban, i det samme stof, som lappa’en er lavet af. Afhængig af hvor velhavende kvinderne er, bærer de smykker, primært halskæder og armbånd, til deres lappa.


Børn klædt i traditionelt tøj - foto: Kasper Gabs

Kvinderne går også sommetider klædt i en boubou, hvilket er en mindre formel kjole end en lappa. Boubou’en er en løs kjole uden særlig meget form. Tekstilerne til at lave kjolerne importeres enten fra Europa eller laves lokalt i Liberia. Med slaverne fulgte også en tradition for at væve. Udover at producere stof kan disse vævere lave billedtæpper, duge, gardiner og meget mere.

Til formelle lejligheder bærer mændene ofte bukser og en kortærmet skjorte, hvilket også kaldes ”safari suit”. Det betyder safari-jakkesæt, fordi det minder lidt om et almindeligt jakkesæt, men passer godt til lande som Liberia, hvor det ofte er for varmt til at gå med almindeligt jakkesæt. Mændene kan til festlige lejligheder også bære lange kjortler.


Kvinde i boubou og tørklæde på hovedet - foto: Helle Martens

Tøj i hverdagen

Som tidligere nævnt er Liberia meget påvirket af amerikansk kultur – det gælder også for det tøj, som liberianerne klæder sig i til hverdag. Det er nemlig meget udbredt, at de unge bærer jeans, T-shirts og kasketter, ligesom i USA og Europa. Især i hovedstaden kan drengene godt lide amerikanske rappere, og går gerne klædt i hiphop-tøj og bling-bling. Liberia er et meget fattigt land, og borgerkrigen har kun gjort fattigdommen værre. Derfor køber mange liberianere genbrugstøj, som bliver sendt dertil fra andre lande.


Unge mænd på markedet - foto: Kasper Gabs
 

Turist i Liberia

Liberia er ikke den mest besøgte feriedestination for danskere, men skulle du en dag komme til Liberia eller et andet vestafrikansk land, bør du være opmærksom på, hvilket tøj, du har på. Selvom Liberia er et fattigt land, går befolkningen meget op i at deres tøj er pænt og nystrøget. Herhjemme kan det godt være lidt sejt at have hul i sine jeans, men det er det bestemt ikke i Liberia. Selvom man er fattig, kan man godt se ordentlig ud. Som pige skal man også passe på med ikke at vise for meget hud, og det kan være lidt af en udfordring, når man ikke er vant til varmen. Tænk at have bukser på i 35 graders varme – puha!
Under natur og klima kan du læse mere om klimaet i Liberia.


Det traditionelle tøj tages ofte i brug i kirken om søndagen -foto: Anne Leavy