Jagten på dyrene - trin 3 og 4

Var det noget med en elefantbøf? Eller hvad med et stykke med chimpanse?

I Liberia er der et stort marked for kød fra regnskovsdyr – også kaldet bushmeat. Bushmeat er en vigtig kilde til protein i Liberia. I kulturer forskellig fra vores, er det naturligt at spise mad, vi ikke er vant til at spise i Danmark. Men et stort problem med bushmeat er, at mange af de dyr, der jages og spises, er truede dyrearter.

Forbud nytter ikke

I Liberias eneste nationalpark, Sapo, lever truede dyrearter som chimpansen og skovelefanten. Det er også hjemsted for dværgflodhesten – en truet dyreart, som man frygtede var uddød under borgerkrigen. På trods af at nationalparken er fredet, og der derfor ikke må jages dyr, bliver mange dyr hver dag ofre for jægerne. Det har fået regeringen til at forbyde salg og eksport af bushmeat. Forbuddet har dog ikke haft den ønskede effekt, og bushmeat sælges stadig i stor stil.


Bushmeat - grasscutter fra Harper i Liberia - foto: Anne Marie Hove

Fattigdom er årsagen

Men hvorfor vil nogen mennesker jage truede dyr? Ofte er svaret fattigdom. For mange er det den eneste måde at tjene penge på, da der i Liberia er omkring 80 procent arbejdsløshed. Både jægerne såvel som de kvinder, der sælger kødet på markederne, ved godt, at dyrene er truede. Alligevel ser de sig nødsaget til at jage og sælge bushmeat for at kunne forsørge sig selv og deres familie. Det handler simpelthen om overlevelse.