Klimaforandringer - hvad kan der gøres? trin 3 og 4

Klimaforandringer – hvad kan der gøres?

Når en temperaturstigningen på 0,7 grader kan medføre smeltende is, stigende vandstand, tørker og øget nedbør, kan det være skræmmende at tænke på, hvad der vil ske, hvis temperaturen steg yderligere. Derfor kan det måske være meget rart at vide, at du faktisk selv kan være med til at gøre en helt masse for at forhindre, at temperaturen stiger. Læs her, hvordan lidt kan betyde meget når man taler om energiforbrug.  

Hvad kan du gøre?

Der er mange ting man kan gøre for at nedbringe udslippet af CO². Meget af det er faktisk meget simpelt. Læs selv her, hvordan du kan være med til at gøre en lille forskel for klimaet.
 

  • Tag mobilopladeren ud af kontakten, når du ikke oplader telefonen. Opladeren bruger nemlig energi i al den tid den er tilsluttet kontakten. Måske har du også lagt mærke til, at opladeren er varm.
  • Pak madpakken ind i pergamentpapir i stedet for sølvpapir, og du kan spare miljøet for ti kilo CO² om året. Brug af stanniol koster seks gange så meget energi som pergamentpapir.
  • Brug cyklen som transportmiddel. Du kan evt. også få dine forældre til at tage cyklen i stedet for bilen på arbejde. Hvis du har 2,5 km. i skole, og du tager cyklen i stedet for at blive kørt, vil du udlede 150 kg CO² mindre pr. år. Samtidig kan dine forældre spare 1.800 kr. om året på benzin.
  • Sluk computer, stereoanlæg og fjernsyn på kontakten i stedet for at lade dem stå på standby. Når dine apparater står på standby, bruger de nemlig stadig strøm.
  • Spar på det varme vand når du går i bad, laver mad og vasker op. Når du tænder for den varme hane, er der bruger man energi på at varme vandet op.
  • Sig nej tak til plastikposer når du er ude at købe ind. Køb i stedet en mulepose (en pose af stof) som du kan bruge igen og igen.
  • Bed dine forældre om at købe elsparepærer i stedet for almindelige glødepærer. De koster lidt mere, men til gengæld holder de omkring ti gange så længe. Samtidig bruger de meget mindre strøm, så dine forældre kan oven i købet spare penge på elregningen. Husk alligevel at slukke for lyset, når du forlader et værelse.

 

Hvad gør verdens ledere?

Klimaforandringerne bekymrer også verdens ledere, og det har det gjort i snart mange år. Tilbage i 1992 underskrev mange af verdens ledere en fælles aftale om, at udledningen af drivhusgasser skulle formindskes, så temperaturen ikke steg ydligere. Aftalen var lavet af verdensorganisationen FN, men da aftalen ikke var bindende lavede man i 1997 en ny aftale man kaldte for Kyoto-aftaen. I Kyoto-aftalen forpligtiger landene sig til at reducere deres udledning af drivhusgasser. Der bliver løbende holdt møder mellem de mange lande, der har indgået aftalen, og i 2009 holdte de møde i København. Det kan være svært at blive enig, men i 2011 da landenes ledere mødtes i Sydafrika blev der indgået en ny klimaaftale, der skulle sikre minimal udledning af drivhusgasser.  


Lande markeret med grønt har tilsluttet sig Kyoto-aftalen -foto: Wikipedia fri