Hårflet

I Afrika er der mange, der fletter sit hår. Man fletter mange små og tynde fletninger. I gamle dage viste håret, hvilken befolkningsgruppe man hørte til. I dag er det mode.

At flette hår har været en del af den afrikanske tradition i tusinder af år. I Afrika har man fundet skulpturer med fletninger, der stammer helt tilbage fra 2630 før vores tidsregning. Hårflet har både en betydningen i afrikansk kultur og skikke, og så er det praktisk.

Foto: William Vest-Lillesøe, Dorthe Nielsen, Lotte Ærsøe

I gamle dage havde håret stor betydning for folk. Man mente, at kvinder med meget hår og tykt hår, ville få mange børn, fine gårde og store rigdomme. Derfor flettede man især krøllet og tyndt hår for at beskytte det mod skader. Man flettede det også fordi, det ikke var godt at have løst hår. Løst hår betød sorg eller snavs og uorden.

Tidligere blev hårflet brugt til at genkende folk fra forskellige befolkningsgrupper. Fletninger viste, hvilken gruppe man tilhørte, hvor gammel man var, om man var gift, hvor mange penge man havde, hvor stor magt man havde, og hvilken religion man troede på.

Der findes mange forskellige former for afrikanske fletninger; snorefletninger, kassefletninger og majsrækker. Snorefletninger er mange små og tynde fletninger. Kassefletninger er lidt større, og de flettes af hår fra en firkantet plet på hovedet.

Majsrækker er de mest populære slags fletninger i dag. De flettes langs med hovedbunden og ligner en mark med majsplanter på rækker, og så ligner de også lidt majskolber. Traditionelt var det kvinder, der havde denne frisure. Men i dag ses det på både mænd og kvinder. Amerikanske basketballstjerner og skuespillere har gjort det moderne i den vestlige verden.

Man kan også flette snore i flotte farver eller kunstigt hår ind i fletningerne. Så bliver de tykkere eller længere. Man kan også flette perler ind i håret.

Dansk hår er glattere end afrikaneres hår, men prøv at se på billederne og flet selv majsrækker. Se også en film, hvor der flettes hår.