Foto: Big Rick
Tamales
Sidst ændret
29.06.2020
Tamales er en traditionel mayaret. Tamales bliver ofte spist til jul.
I Guatemala laves tamales ved at pakke grøntsager, kød og majsdej i bananblade, som dampes i en stor gryde. Andre steder i Latinamerika laves tamales med tørrede majsblade. Banan- og majsblade kan være svære at skaffe i Danmark. I denne opskrift laves tamales derfor i en tærteform i ovnen.
Tærtedej
- 300 gram hvedemel
- 100 gram majsmel
- 50 gram majsgryn
- 2 tsk. bagepulver
- 150 gram smør eller margarine
- 1½ tsk. salt
- 1-1½ dl. kogende vand
Fyld med oksekød
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 200 gram revne gulerødder
- 1½ spsk. rapsolie
- 450 gram hakket oksekød (3-7 %)
- 1½ tsk. stødt spidskommen
- ¼ tsk. stødt chilipulver
- 1 spsk. tomatpuré
- 1 dåse kogte kidney-bønner
- 1 dåse flåede tomater
- 2 dl. vand (eller grøntsagsbouillon)
- Tilbehør: Frisk salat, koriander og cremefraiche.
Sådan laver du tamales tærte
- Hak løg, hvidløg og gulerødder. Rist med lidt olie i en gryde.
- Tag grøntsagerne op og steg derefter kødet i gryden i omkring fem minutter.
- Tilsæt grøntsagerne og krydder med spidskommen, chili og tomatpuré.
- Tilsæt de kogte kidney-bønner, flåede tomater og vand/bouillon.
- Lad retten koge i omkring 15 minutter. Smag til med salt, peber og eventuelt chili.
- Bland smør og mel sammen i en skål. Tilsæt salt og bagepulver til melblandingen.
- Tilsæt det kogende vand lidt af gangen. Ælt til dejen er samlet og blød at arbejde med.
- Del dejen i to klumper, den ene skal være lidt større end den anden. Rul den største af klumperne ud, og placer den i tærteformen.
- Kom kødfyldet over i tærteformen.
- Rul den mindre dejklump ud, og placer den som låg på tærten. Tryk låget fast i siderne. Pensel tærten med æg.
- Bages i ovnen ved 175 grader (varmluft) i 20-25 min., til tærten er gylden og sprød.
- Serveres eventuelt med frisk salat, koriander og lidt cremefraiche.