Uddannelse bekæmper fattigdom

Sidst ændret
06.10.2016

Uddannelse er en af de sikreste veje ud af fattigdom og en af de vigtigste forudsætninger for et lands langsigtede udvikling.

Der er sammenhæng mellem velstand og god uddannelse. I rige lande er uddannelsesniveauet højt.

Dårlig uddannelse gør, at mennesker har sværere ved at kæmpe for deres rettigheder, komme ud af fattigdom, få et arbejde samt sværere ved at deltage aktivt i en demokratisk udvikling af deres land.

Uddannelse har en forandrende kraft både for den enkelte og for samfundet. I forhold til overholdelse af menneskerettigheder spiller uddannelse en central rolle. Men der er også en direkte sammenhæng mellem uddannelse og sundhed - det gælder for eksempel mødre- og børnedødelighed. Uddannelse har også betydning for, hvor tidligt piger bliver mødre, og dermed for pigers mulighed for at fortsætte deres skolegang og få en uddannelse. 

Fakta

Forskning viser:

  • At folk, der har fået en uddannelse, støtter mere op om demokrati
  • At uddannelse kan være med til at mindske risiko for krig 
  • At uddannelse gør folk mere sunde
  • At man kunne løfte 171 mio. mennesker ud af fattigdom, hvis alle børn i verden kom i skole og lærte at læse, skrive og regne

Kvalitet er vigtig

IBIS arbejder for kvalitetsuddannelse, hvor der ikke kun er fokus på at få børn i skole, men også på indholdet af undervisningen. Det gælder om at sikre veluddannede lærere og en pædagogisk tilgang, hvor eleverne er aktive i undervisningen.

 

For IBIS betyder Kvalitetsuddannelse:

  • at lærere har en uddannelse, så de ved, hvordan man underviser og inddrager eleverne i undervisningen
  • at elevers forskellige sprog og kultur anerkendes og inddrages i undervisningen
  • at der er undervisningsmaterialer, der tager udgangspunkt i elevernes eget liv og hverdag
  • at eleverne undervises i emner, der ruster dem til at blive aktive medborgere. Det betyder, at de for eksempel lærer om demokratiske spilleregler, rettigheder, miljø, sex og sundhed